lördag 25 juli 2015

Tyttösäde ja Mieskulta

AI, kulttuurityttö & AI, kulttuurimies

Kstad Kaskö all day long

Jag har redan tidigare kommenterat reportagen om Svenskfinlands skrala vägar. Och idag den biten som jag känner mycket väl från min ungdom, det vill säga Skrattnäsvägen. Där rullade jag av och an, mellan sommarstället utanför Kaskö och barndomshemmet i "staadin" - Kristinestad för att se på fotboll. I synnerhet VM 1974, vilket jag bloggat om ("Totaal Voetbal - Oranje Revolutie"), var en stor upplevelse och ledde till åstskilliga fransyska turer mellan de två städerna.

Men som sagt, idag den legendariska Skrattnäsvägen - tuta och kör:

På Skrattnäsvägen
har jag cyklat av och an
- kört i skrattgropar

Tontun Kaukokaipuu

Kauko Röyhkä, kulttuurimies
Tonttu Puutarha, kulttuurimies

fredag 24 juli 2015

Vapen är lagen

Barack Obama besöker Kenya för första gången som president. Men just inför avresan händer det igen - och rubriker som "Avsaknaden av vettiga vapenlagar är Obamas största frustration" slås upp. Den här gången blir det skottlossning mitt under en filmförevisning i delstaten Louisiana.

Som på bio

Mänsklig rättighet
- att ha chans att bli skjuten
före ålderns höst.

måndag 20 juli 2015

Asteroid Paranoid

Precis som många andra huvudmedier rapporterade Svenska Yle att en "Värdefull asteroid passerade jorden". Asteroiden 2011 UW-158 kommer lastad med platina till ett värde av flera biljoner euro uppskattar de som vet något och ser längre än vi vanliga dödliga ser med blotta ögat. Den här lilla skattkistan har en diameter på 450 meter och väger modiga 100 miljoner ton. Men vi kan fortfarande sova lugnt, den befinner sig på dryga två miljoner kilometers avstånd. Så vi kommer inte att drunkna i värdefull platina.

Men klart att händelsen är värd några haikumeteoriter. Så jag kommenterade och diktade.

2011 UW-158

En asteroid med
tung kärna, steroid för vår
livsstils undergång.

Den sagolika
platinaskatten är som
tur utom räckhåll.

Flyger sin kosing
dryga två miljoner km
från vår girighet.

söndag 19 juli 2015

Till vägs ände

Samhället urholkas och urlakas om vi inte sköter om det, satsar på det. Våra infrastrukturer kostar - och de blir bara dyrare och dyrare. Nu rubricerar Svenska Yle att "Vägnätet förfaller". Asfalten spricker, rämnar - är full av gropar och kratrar. I kommentarsfälten till artikeln får bland annat & andra Grekland skulden - miljarderna påstås köra raka vägen till Grekland, i stället för att kavlas ner i de finländska vägarna.

Ja, nå, Grekland är ju sommarens följetong och det är säkert grekernas fel också, att vi får dras med en av de kallaste somrarna i mannaminne. Nu behövs det nog en giv med fyra haiku som tröst och åkarbrasa.

Gropiga utsikter

Vägnätets förfall
- helt logiskt. Alla vägar
leder till Bryssel.

Vägnätets förfall -
alla vägar leder till
skatteparadis.

Vägnätets förfall
- vi frågar ju oss inte
vart vi är på väg.

Vägnätets förfall
- vi underskattar egen
infrastrukturskatt.

onsdag 15 juli 2015

Great Balls of Art

(or Great Balds of Art)
- o -
Pablo Picasso, drawing the line
Ø
Pierluigi Collina, drawing the line

lördag 11 juli 2015

Who? Doctor For Ever Young!

David Bradley - Band Of Gold
Neil Young - Heart Of Gold

Väderlek och lek med väder

I sommar har många släppt sig på grund av vädret. Det har med några undantag varit rätt ruggigt och regnigt här uppe i nord. Ibland kanske vi luras att tro att det var bättre förr, varmare barndomssomrar. Men så är det väl inte. Värmeböljor växer inte på träd i Finland.

I Dagens Nyheter bekänner Lena Sundström att hon "tröttnade på att vara ett viljelöst standby-våp". I all korthet avslöjar hon den vardagsalzheimer som vi kan drabbas av i fråga om väder och vind och manar till att gripa dagen, också den med kall nordanvind och regn i parasollet. Men jag skall inte prata helt i hennes ställe:
"Den svenska sommaren är somrarna som passerade medan man väntade på sommaren, huttrande och insvept i ett badlakan på ett utomhusbad som tioåring, regndränkt med blå läppar en midsommarafton vid 17, ivrigt spanande mot horisonten och 'ser det ändå inte ut som att det klarnar upp' med grannarna vid 37.

Och plötsligt händer det! Solen som bryter fram och får en att glömma allt det som var dåligt. Den livslånga kärleken till den svenska sommaren som kommer när den vill."
*
En rubrik på Svenska Yle fångar min blick och den lockar fram en kommentar uti fältet.

Sommartider - hej eller nej

Rubriken ovan - "Långtidsprognos: Det blir ingen sommar" - visar hur svårt det är att förutspå väder, också med alla de maskiner, databaser och program som nu finns till hands. För sanningen är ju, att det varit sommar länge redan. Som tur är sägs det lite senare i nyheten att "ser alltså ut som att det ostadiga och genomsnittligt kyligare sommarvädret kommer att fortsätta." Och inget sommarväder - inte ens fast det sku vara kallt - utan sommar. Så nu har vi redan två spådomar i samma nyhet; det blir ingen sommar å ena sidan, det kyliga sommarvädret fortsätter å den andra. Precis som då man spådde i kaffesumpen, olika svar för att alltid ha rätt (i vilket väder som helst).

Nä men, sommaren är en årstid, inte speciella väder hit och dit. Och sommaren är ett mentalklimat. Nog kommer värmen sen, kanske i höst eller vinter. Nu tror jag vi tar en haiku på det, hör ni.

Sommar är just nu,
inte bestämda grader.
Julidikt – rimfrost.

tisdag 7 juli 2015

Strikingly blue'n'white

Alexis Tsipras, blue'n'white striker
Jari Litmanen, blue'n'white striker.
*
The Greek myth of Ajax (according to Wikipedia):


"Ajax, with his great shield and spear, manages to drive off the Trojans, while Odysseus pulls the body to his chariot, and rides away with it to safety. After the burial, each claims Achilles' magical armor for himself as recognition for his heroic efforts. After several days of competition, Odysseus and Ajax are tied for the ownership of the divine armor, which had been forged on Mount Olympus by the smith-god Hephaestus. It is then that a competition is held to determine who deserves the armor. Ajax argues that because of his strength and the fighting he has done for the Greeks, including saving the ships from Hector, and driving him off with a massive rock, he deserves the armor. However, Odysseus proves to be more eloquent, and the council gives him the armor. Ajax, 'Unconquered', and furious, falls upon his own sword, 'conquered by his sorrow'."


EU och EMU täckmantel för nationalister och knutpatrioter

EU:s klangbotten
Det gränslösa i
EU är alla gränser.
Mellan oss alla.

*

Jag drog ut i kommentarsfältet till den här artikeln på Svenska Yle: "Oppositionen ställde sig bakom Tsipras". Haikun ovan hänger ihop med min kommentar, som jag tänker ta mig frihet till att också återge i det följande.

*

EU & tsi-tsi-flugan eller EU & Mao Tsepras

Rubriken är skämtsam, vilket jag inte är i det följande.

I många kommentarer under olika nyheter angående Greklands situation och JA/NEJ-röstningen har det sagts t.ex. att kommunister inte är att lita på. I Yles artikel ovan sägs att bara kommunisterna och ytterhögern inte ställer sig bakom Alexis Tsipras och hans regering. Tsipras sade nej till "de senaste internationella lånevillkoren". Alltså, åtskilliga inom EU hade hoppats på ett ja-resultat, och nu ställer sig inte kommunisterna bakom ett nej...

Och iron_eye: inte är det alls konstigt att/om i "media har man ju serverat snyfthistorier om hur dåligt pensionärer har det", även om så att säga bara 44,9 % av över 65-åriga deltagare i röstningen sade nej. Det betyder ju att 9 personer av 20 som fyllt 65 röstade nej, tillsammans med Tsipras & Co. Att snyfthistorierna åtminstone i teorin kan beröra 450 av varje grupp på 1000 personer 65+ år gamla.

Problemet med hela EU är, att länder som Finland och många andra vill vara med och leka, men utan att vara givande part - det vill säga de flesta vill ha mer tillbaka än de betalar in. De vill ha möjligheter och trygghet, utan att anstränga sig för den och trygga till det för andra, möjliggöra för andra också.

Ett annat problem är att EU och euroländerna antingen gått för långt i centralstyrning, eller bara rört sig halva sträckan. Antingen mer individuell frihet - och mer individuellt ansvar - eller så en federation på riktigt, ut i fingerspetsarna. Men inte hängande mitt i, tack!

Nu räknar man ändå med enskilda länder, regioner, och förhåller sig nationalistiskt till dem, till de andra. Och vi vet ju hur stark nationalismen och knutpatriotismen är i Europa. Tänk vad som hände för några år sedan i Jugoslavien-området.

Istället borde vi väl se EU som en helhet, och människorna inom EU som medborgare, inte i första hand som greker eller finländare eller... Då vi talar ekonomi och politik alltså, samhällsförhållanden. I det ljuset kan vi se hur människorna som råkar bo i Grekland inte själva har ställt till det för sig. De har haft myndigheter som misskött sig, passivt understödda av EU-etablissemanget och de andra ländernas ledare. Dessutom har Grekland beviljats lån, trots att lånegivarna mycket väl har kunnat räkna ut hur det kommer att gå (på samma sätt som bankerna i U.S.A. lånade ut bostadslån eller nästan prackade på var och en som orkade fråga).

Och om var och en vet att Grekland absolut inte har en chans att betala tillbaka lånen, varför då ens bli så rädd för att Grekland säger nej till "de senaste internationella lånevillkoren". Då slutsignalen går står det ändå samma resultat på ljustavlan.

Det är ett EU som är sammansatt av nationalistiska, knutpatriotiska stater som vill att Grekland ska spara - och att de ändå mer eller mindre oskyldiga medborgarna ska lida. Då vi tvärtemot borde se oss alla som medborgare i EU - skulle inte gränserna öppnas, göras låga, minimala? - och ställa de som orsakat problemen till svars: myndigheter både inom EU-området Grekland och hela EU:s och eurozonens ledning samt de ansvarslösa lånegivarna (som tog risken och borde stå för den också).

Det är nog många andra än greker och Grekland som har orsak att se sig själv i ögat, också det som finns mellan skinkorna.

Och för samtliga länder att ta sitt ansvar. För om vi vill ha ett enat EU, en eurozon etc. Ekonomisk frihet och rörlighet för medborgarna och hela härliga visionen, ja då har vi också ansvar på många olika plan. Som Dumas sade, en för alla och alla för en.

*

"Tuff dag för Grekland", det kan man säga. Och inte bara en dag utan veckor och år. I synnerhet som EU har behov av just nu visa upp en tuff attityd. Jag kommenterade också den nyheten.

EU och EMU borde luckras upp eller byggas färdigt

EU och EMU är kosmetika... Eftersom då det kommer till kritan (synonym också för kredit) så ser vi oss som enskilda stater. I grund och botten är vi bara hopar av nationalister och knutpatrioter hela högen.

Antingen borde EU bara ha blivit ett lösare friare bygge med självständigare stater och individuellare ansvar - eller så EU hela loppet ut till en förbundsstat, där vi alla är medborgare på s.a.s. samma linje, i samma båt.

Men nu har alltså den grekiska statsmakten och myndighetsapparaten missfirmat sitt land, EU och EMU sett mellan fingrarna och inte brytt sig. Och lånegivare lånat ut - med baktanken att risken inte är deras utan olika länders (lånat ut fast de visste att Grekland inte kommer att kunna betala tillbaka).

På samma sätt vet EU och EMU sedan några år tillbaka att Grekland inte har en chans. Åtstramningskraven för Greklands del är kosmetiska signaler, men i själva verket spöstraffar de vanliga greker, det vill säga EU-medborgare som oss alla andra. Visserligen är de plötsligt inte längre EU-medborgare utan bara greker, de där andra (som levt över tillgångarna med minimilön under 1000 € och höga löner kring 1500 €).

Så nog ser det ut som om nationalismen och knutpatriotismen till och med härjar ända upp i toppen inom EU och EMU.

måndag 6 juli 2015

Varifrån?

Nå, det blir litet återfall ibland. Svenska Yle frågade "Varifrån kommer du?" och jag svarade med en haiku.

Som människa ett hem
Jag kommer från mitt
ursprung, Afrika. Frågan
är väl, vart på väg?


Men nog svarade jag annat också, kolla bara.

Tragedy, comedy and katharsis. Part II

Yanis Varoufakis
* fun politician of Fantasy and Alexis *

Jörn Donner
* finn producer of Fanny and Alexander *

Ingmar Bergman
* final creator of Fanny and Alexander *


"Perhaps we are the same person. Perhaps we have no limits; perhaps we flow into each other, stream through each other, boundlessly and magnificently. You bear terrible thoughts; it is almost painful to be near you. At the same time it is enticing. Do you know why?"


"The world is a den of thieves, and night is falling. Evil breaks its chains and runs through the world like a mad dog. The poison affects us all. No one escapes. Therefore let us be happy while we are happy. Let us be kind, generous, affectionate and good. It is necessary and not at all shameful to take pleasure in the little world."

*

Both quotes from Fanny and Alexander

Skylla och Karybdis

Skylla (som i skylla på?) och Karybdis, valet mellan två dåliga alternativ. "Greklandskrisen: Här är frågetecknen".

Greker kastar tärning
Tsipras eller så
Greklands ras. Ras som gå i
kras? Eller rasa?

söndag 5 juli 2015

EU:s finalturnering - Grekland i valet och kvalet

Idag röstas det i Grekland, blir det ja eller nej, tack eller hej. Ödesdag som i ett ödsligt grekiskt drama. Vallokalerna har öppnat, ikväll får vi se. Det är en rätt svårbegriplig diskurs, som ett språk man inte förstår.

Vad säger Grekland, 1 eller 0
Blir det ”OXI”, blir
det pax, pox eller exit.
Och går i ”KRASI”.

After 99 luftballons

Chile winner of Copa America 2015. After a long and winding road of 99 years, Chile just did it for the very first time. I'll give a triplet for that, chill on for a while, cheers Sampaoli!

lördag 4 juli 2015

Insikter om insekter, framtida utsikter

En svala gör ingen sommar, men nu är det många svalor i farten. Och sommar så det dryper svett om den. I själva verket är det en massa insekter som gör sommaren, eftersom de lockar till sig alla svalor som dyker och glider och lyfter och snirklar mellan husen.

Och där nere, närmare marken, finns det säkert en hel del andra insekter. Mycket mat, med andra ord. Inte bara växtlighet utan också ätlighet: "80 procent av jordens alla länder har redan insekter på menyn." ("Ätliga insekter")

För att få perspektiv på det hela, det är som om kokböcker i Danmark, Finland, Sverige och Norge skulle duka fram recept med ingredienser som mopanelarver, mexikanska gräshoppor, fjärillarver, termiter, bärfisar, mjölmaskar och afrikanska palmvivlar, medan det isländska köket fortfarande är komplett insektlöst.

För en vegetarian är det visserligen aningen konfliktfyllt, det hela (även om jag säkert ätit en och annan hallonlarv också sedan det begav sig sommaren 1978). Å andra sidan förstår jag nog fullständigt de ekologiska poängerna:
"För att producera ett kilo biffkött går det åt ungefär tio kilo foder. Samma mängd föda ger nio kilo gräshoppor. Ett forskarteam på Wageningen-universitetet i Nederländarna undersökte nyligen utsläppen från insektsuppfödning. De konstaterade att insekterna bara producerar en bråkdel av den metangas och dikväveoxid som kor och grisar gör." ("Ätliga insekter"
Medan jag idisslar och smälter nyheten, kryper jag fram en haiku ur bakhuvudet.

Överlevnadsdukning
Entomofagi -
insektkonsumtion. Fästpunkt
för festinsikter.

Tragedy, comedy and katharsis

Yanis Varoufakis,
creator of the great "Funny and Alexander"

Ingmar Bergman,
creator of the great "Fanny and Alexander".

Kär i skären

Saliven Gustavsson har skrivit ett fint kåseri: "Nu är det jul(i) igen!" och jag kan ju helt enkelt inte omskriva det. Men nog belöna med en haiku.

Genblandning i närbutiken

Förr var byboden
DNA-bank. Stads- och lokalbor
utbytte saliv.


En annan färgstark person som förtjänar en och annan haiku är Jan-Erik Andersson - konstnären full av "provokativ glädje", med Yles färgsättning - som i dagarna förlänats konstnärspension.

Arkitekter i ord och färger

Hemma hos Elsa
Beskow, Tove Jansson och
Jan-Erik Andersson

leker leken - blå,
gul, vit, brun, grön, gredelin
- regnbågsfantasi.

fredag 3 juli 2015

Det bränns

Då vi var små och lekte gömma nyckel - och den kunde vara "fisk", "fjäril" eller "fågel" (gömd på olika nivåer, höjder) - gällde det för nyckelgömmaren att säga om det är kallt eller varmt, beroende på om sökaren/sökarna närmade sig eller var långt ifrån gömstället.

Så varmt som det i bloggande stund är i Europa, till exempel Paris och London har bokfört 30-40 grader Celsius, är det lätt att tro på rapporter om klimatförändringar. En annan femma är, om värmeböljan faktiskt vittnar om en gömd nyckel, eller om det bara är naturliga fenomen, jordens gång, som ger oss väder som bränns.

Ja, antingen talar vi om annalkande naturkatastrofer i vida större format än vi vant oss vid, eller så inte.

Men en haiku skall det bli, oberoende av om vi är så att säga ute och cyklar.

Noak som ung cyklist
Då störtregnet kom
hade han bara rum för
två på sin Monark.

Just nu är det bara en kvar

Just nu är det - av en ursprunglig grupp på tio finländare -  bara en kvar i salen där motståndare till biståndsarbete finns. Det vill säga, enligt en färsk undersökning som Utrikesministeriet gjort, föhåller sig 87 % positivt till biståndsarbete.

Nu hoppas jag det inte är som i haikun nedan, att det bara gäller hjälp som man själv får ta del av.

Majoritet för biståndsarbete
Nio av tio tummar
upp för biståndsarbete.
"Bara vi får det."

torsdag 2 juli 2015

Stilla dagar i kliché

En av sommarens varmare dagar. Då är det svalka som gäller, som doftar bäst. Men eftersom jag diktat upp, är det trettio grader Celsius i det följande. Jag varnar dessutom för andra lyriska utsvävningar.

Skuggtankar
En svalka ingen
sommar gör. Men vid över
30 hundrafalt.


På sommarstället i Närpes, utanför Kaskö, brukade utedassets goda sidor vara stranden och vattnet där nedanför, längre ut.

Benvikshaiku
Flugornas herre,
tuppen på dynghögen, med
utsikt Koviken.


Sommarkatter skall man inte ta - och det har jag aldrig tagit heller. Men i sommar har jag nytt sällskap.

Sommarförbindelse
Jag tog inte en
sommarkatt. Men en haiku
tog jag. Spinner än.

Djur brukar kunna locka till sig ohyra. Nya "husdjur" som människan fasar för sprider sig i medier och vårt land.

Paradisets lov
Semesterpester.
Fästingar i fästningar.
Sommar i huden.


Fester hör sommaren till, också sommaren till. Och kanske följeslagare till och från fester.

Relationshaiku
Kaka söker smak.
Vill bakas i ugn, makas
i mun. Snålvattnas.


Det finns också risker inblandade då man släpper lös.

Förfriskad
Månen är banan
i kväll, också människan
som apar sig hem.


Över ett par glas vaknar filosofen och politikern, emellanåt i alla fall.

Euroforirofferi
Dikt framom plikt, då
skall det nog ordna sig, väl.
Rim och diktatur.


Men det finns så många versioner av sanningen, det blir svårt att bestämma sig.

Alternativ utan slut
Vägkorsningsfäst, det
var han. Gillade flerval,
att kunna tveka.


Går det för långt är följande morgon eventuellt jobbig.

Konflikt
Tinnitus. Hjärtats
slag ekar i öron. Gång
på gång. Livets ljud.


Efter det svänger humöret möjligen om till melankoli.

Odling för hemmabruk
Löken i krukan,
hjärnan i skålen. Bägge
får oss att gråta.


Så småningom drar gårdens djur uppmärksamheten till sig. Skatorna till exempel som njuter av sommaren för fulla näbbar.

Herre på täppan
Skatan ägde allt.
Spatserade. Lät. Drrrrdrr. Och
masken lät sig dras.

Ord och inga haikun
Skatan skvallrar, fast
tiga är silver. Tror att
skeden flyger själv.

Fågelskatt och fågelskratt
Skatan skatar sig
lycklig. Ut i vingarna
helt sig själv. Svartvit.


En liten hackspett visade sig också, men mina tankar flög iväg på vidare vingar.

Tes antites syntes
Spillkråkan halkar
på spillolja, gråter då
över spillmjölk nu.


Ekorrarna ville även de visa upp sina nya krumbukter och volter.

Ombytta roller
Ekorren skuttar
i gräset. Svansen som en
vallhund – styr sprången.


In på eftermiddagen smakar det med kaffe och bröd. Efter det visar sig andra bordsgäster.

Följa John
Flugan på socker
stort som knoppen. Snart surrar
den om insulin.


Det kan för en stund väcka dystrare funderingar.

Terapi 5-7-5
Om det är våra
minnen vi dör ifrån – då
är glömskan smärtfri.


Men skrivandet kan befria och leda till semester.

Soffpotatis
Orden ropade:
kom ut och lek. Men ville
inte. Färdigläkt.

Fyrväppling i juligrinden

I går var det första juli, Julius Caesars månad. Satt i en lummig trädgård och tänkte på honom och hans tärningsspel - nya Rubiconfloder strömmar ju fram mest hela tiden. Tänkte också på Hans och Greta, Lippjärv och självhjälp genom svälthjälp. Skrev fyra haikudikter. Det helt utan att kommentera en endaste artikel på Svenska Yles sidor.

*

Juli i Haikulandia
Tärningen kastad.
Men tiden står över sitt
kast, sommarbadar.


*

Pepparkakshus
Barndomen, en skog
och ett vägskäl. Brödsmulor
i fickan mättar.


*

Haiku i elfte minuten
Bara i dödens
stund kan man börja leva.
Före dör man jämt.

*

Smärt haiku
Du svälter dig frisk.
Smärtan är ett intyg på
att du blir kvitt den.

Tala är silver, haiku är guld

Sverige reste hem från EM i fotboll för under tjugoettåringar med guld i bagaget. Laget vann i finalen mot Portugal. Det behövdes en straffsparksomgång som slutade 4-3 innan segraren kunde utkoras i Prag. "Svensk guldyra efter osannolikt EM-guld" rubricerar Svenska Yle. Också jag blev yr och dristade mig att undantagsvis gratulerar i kommentarsfältet med en haiku. Visserligen öppnade jag haikun med en ingress, så det må vara hänt.

EM U21 2015
Blågult fotbollsguld.
Portugal int’ kejsare.
Svenskar straffade.

onsdag 1 juli 2015

Hanging on the mobile

Fem före Debbie Harrys sjuttionde födelsedag är historia, åtminstone här i Finland, passar jag på att uppmärksamma henne, via Dan Eskils Musikbar: "Debbie Harry blir aldrig gammal".

Parallella linjer
Debbie Harry ren
70 – blir man int’ bara
med ett Heart of Glass.

UNHCR:s rapport: 137 000 flyktingar båtvägen till Europa hittills i år

Svenska Yle: "UNHCR: Rekordmånga båtflyktingar till Europa":
"UNHCR:s generalsekreterare António Guterres betonar i pressmeddelandet att största delen av dem som gör den farliga resan över Medelhavet gör det för att fly krig och förföljelse, inte på grund av ekonomiska orsaker."
Om vi ser Medelhavet inte bara som ett hav utan också som en symbol, en etikett på hela syndromet, med orsaker till resan, flykten och smugglarnas vidriga kallsinnighet och skrupellöshet - kunde dagens haiku vara -.

Havet bedrar
Medelhavet är
inte vad de tror, medel
till medel för dem.

Lyriskt om att inte förstå sig på poesi

Igår berörde jag Anne Hietanens och Gungerd Wikholms bersåprogram "Med pennan mot hjärtat". Hietanen har också skrivit ett blogginlägg där hon i rubriken först säger att ”Jag förstår mig inte på poesi”. Men riktigt så enkelt är det väl inte, eller hur!

I kommentarsfältet får jag syn på en Werthers komprimerande åsikt: "Problemet är väl att vi idag i regel vill ha klara och tydliga svar, helst genast.". Det får mig naturligtvis att tänka på Svenska Yles reaktion på haikuförsök i stället för prosaiska inlägg i kommentarsfälten. Och då blir det naturligtvis dags att dra en och det trefaldigt!

Tre haiku on två

Jag förstår mig på
poesi. Blev sängtagen
nyss av gråsparvar

som lekte blommor
och bin. Jag hann inte ens
skriva en haiku

innan paret tre
gånger hastigt och lustigt
fyllt busken med dikt.