Google+ Followers

torsdag 5 februari 2009

Blogg 1.0 eller 2.0

Det är roligt att blogga, eftersom det emellanåt känns väldans skönt att skriva. Som att pyssla med dagbok. För första gången i sitt liv.

Men då vi talar bibliotek 1.0 och 2.0 så handlar det först och främst om ändamål och medel. Biblioteken har sina uppgifter och verksamhetsformer (som stipuleras i lagar och förordningar). Det som befrämjar verksamheten, de allmänna bibliotekens mission och kundservicen är på sin plats, oberoende av om det är fråga om gammaldags manuella skruvmejslar eller moderna drillborrar. Det som fungerar är IN, det som inte fungerar är OUT.

Verksamheten! Men förstås också marknadsföringen! Det vill säga, både konstruktiva lösningar som gagnar verksamheten såväl som ”banbrytande” lösningar som väcker intresse för biblioteket, i synnerhet bland dem som inte just eller alls brukar sätta sin fot på bibban. Uppsökande verksamhet på nätet…

Som sagt roligt att blogga hit & dit, fastän ner i diket. Men tid tar det. Och att sätta sig in i Googles alla funktioner, modifiera ”läsaren”, det egna kontot, sätta sig in i Bloggers alla finesser går inte i ett nafs. För att inte tala om alla andra "social softwares". I går glömde jag tiden framför datorn, just (själv)upptagen med allt det här. Prövade bl.a. på att sätta in en dela-med-dig-av-utvalda-beställda-inlägg-funktion. Döpte den till Blogociperade vyer och förde över till bloggens högra marginal. Kämpade med att också få bort första rubriken, så att där bara skulle stå Läs mer… i rutan. Rubriken länkar nämligen till en delvis tom sida. (Vet nån hur jag kunde lösa problemet?)

Tid kräver det här, som sagt, och det är naturligtvis nånting som bibborna tvingas ta i beaktande, väga för och emot. Är det för nöjes skull, eller leder det nånvart? Bortom vägs ände, som Mulle Meck skulle säga.

2 kommentarer:

  1. Det är sant det här med att vdet tar tid och att man verkligen måste ta sig i kragen för att sätta sig ner och lära sig fatta finesserna och inte bara nöja sig med det man redan lärt sig. Jag har inte riktigt lyckats med det ännu. Men det är väl en orsak till att vi ska lära oss sakerna nu, så vi inte behöver lära oss det när vårt bibliotek ska sätta igång, utan redan kan allt. Det är nog omöjligt, men kanske att ju mer man lär sig desto lättare blir det att liksom fatta galoppen och förstå var man ska börja med nästa sak. Vi fortsätter våra forskningar. Tack för alla intressanta länkar.

    SvaraRadera
  2. Jag tappade bort din blogg häremellanåt, visst kom jag ihåg att du ändrade adressen, men jag trodde att jag hade den nya. Tänkte att du blivit sjuk eller dyl. Nu denna vecka hittade jag den igen, och oj vad du varit ute och cyklat och hittat nya vyer. Tack för dina länkar, din blogg är trevlig att läsa och du ger bra tips. Jag håller först på och lär mig cyklandets konst; det vinglar lite hit och dit!

    SvaraRadera