Google+ Followers

tisdag 3 mars 2009

Bibliotek 2.0, tre sorters exempelHennepin County Public Library som nämnts här & var i våra 2.0-sammanhang använder sig bl.a. av det sociala nätverket MySpace. Rätt långt liknar det hela Denver Public Librarys e-Volver som jag beskrev i en tidigare blogg (men e-Volver har mer krut i sig). Också Hennepins MySpace är tonårsinriktad. Här finns typiska MySpace-drag, vänner (1 437 st), gästboksinlägg etc. Bloggarnas antal är knappa 10, den fäskaste daterad 7.8.08. Men å andra sidan är det en widget som visar Latest at Hennepin County Library! (- är en nyhetsruta m.a.o.). Här finns länkar till hemsidorna, Check out the blog on our TeenLinks website, Need homework help? Länkar till biblioteksmaterial, filmer, musik. Och böcker: We've got lots of new teen fiction. Not sure what to read next? Take a look at our book lists. Där finns också ingångar till olika diskussionsgrupper som tydligen fungerar inom MySpace. Här finns en sökruta - Library Search, Find books & more - som man kan kopiera över till den egna rymden.
Som sagt leder vägarna från Hennepins MySpace mången gång "tillbaka till" Hennepin County Public Librarys www-sidor. Men närvaron i ungdomarnas MySpace och utrymme för vänner, gästbok, diskussionsgrupper, forum, möjligheter att skicka meddelanden ger ett odiskutabelt mervärde.

St. Joseph County Public Library Subject Guides är en Wiki. Ämnesguiden är uppdelad i huvudgrupper med rubrikerna Books, Business, Information Desk, Education, Entertainment, Government, Hobbies, Local & Family History, News & Current Events och Recreation & Fitness. Det är bara att välja enligt huvudgrupp och/eller undergrupp, klicka och kliva in.
Väljer man t.ex. Biography and Memoir ur bokgruppen, hittar man några korta upplysningar om vad biografier och memoarer är för nånting. Strax under finns några axplock ur bokfloden, med pärmbilder som inkastare. Genom att klicka på första bästa bok, låt oss säga Barack Obama for Beginners : An Essential Guide by Bob Neer, får vi veta hur många exemplar som finns i St. Josephs samlingar, var de är stationerade, om de är tillgängliga, och när nästa förfallodatum inträffar. Inte svårt att gissa att det var i bibliotekskatalogen vi damp ner. Under de utvalda biografierna och memoarerna finns ett anspråkslöst förslag: skriv ditt livs story som en weblog. Blogger rekommenderas. Dessutom listas utvald litteratur som kan vara till hjälp & stöd samt länkas till bibliotekskatalogen. Before You Forget : the wisdom of writing diaries for your children av Kelly DuMar är en av resurserna. I den här Subject Guide-wikin finns förstås också länkar till St. Joseph County Public Librarys hemsidor, till tjänsten Ask a Librarian och möjligheter att ge respons & diskutera.New York Public library har en för ögat vilsam sida på YouTube. New York är väl annars en rätt stor och livlig stad och följaktligen är inte heller biblioteket någon liten lånestation i en landsortshåla. Förutom böcker äger biblioteket en hel del samlingar av olika slag. Flera av videorna presenterar dessa, som t.ex. videon ovan (som är uppladdad 7.10.08 och har setts 13 653 gånger):

The New York Public Library's Photography Collection contains nearly 400,000 original photographic prints, from the medium's 150+ year history, representing an international range of photographers and comprising a thorough survey of subjects and processes. Watch as curators share some of its highlights.

Sammanlagt 54 st videor har NYPL i sin kanal, och tittarsiffrorna varierar storligen. Allt från knappa 100 till dryga 25 000. De flesta videorna är visserligen insatta det senaste halvåret. Men överlag är antalen visade gånger överraskande få. Åtminstone är underlaget betydligt större "over there" så förväntningarna är därefter. I och för sig är kanalen säkert inställd för en äldre, mognare eller mer vuxen publik, så ser det ut åtminstone.
Som sagt är det olika samlingar som visas upp för allmänheten. Men också diverse tillställningar och fenomen in den vägen har förevigats och gjorts tillgängliga för jordens befolkning. NYPL på YouTube har 18 vänner, 296 prenumeranter och 3 stycken har kommenterat själva kanalen.
För övrigt är den här YouTube-sidan behaglig på samma sätt som New York Public Librarys hemsida. Men går man därifrån vidare till sidorna för barn och tonåringar (där det finns boklistor med lockande namn, typ: Vampires: Books that Suck (in a good way)) stöter man på annan design. Men sen igen, från tonårssidan till NYPL på Facebook och den enkla, lätt röda stilen gör re-entré. Skönt skönt (- kanske är det overload-syndromet som får mig att mjukna för den anspråkslösa framtoningen).

De här tre exemplen ovan visar att det finns olika användningsområden för särskilda sociala medier. Jag tror också personligen på devisen don efter person, d.v.s. att man kan/bör välja medium utgående från den kundkrets som finns i sikte. Och också förstås på basen av det innehåll som är i åtanke. Arbetsmängden kan variera, det är självklart en fråga om bl.a. ambitionsnivå. Dessutom ska sidorna leva, skötas om, bevattnas, ansas, hållas fria från ogräs. Men arbetstid är det som krävs i vilket fall som helst, då man jobbar med kunder & kundservice. Det kommer man inte undan. Och de sociala medierna är på det sättet tacksamma, att det går att lära en stor del av bibliotekspersonalen att handskas med dem, eller valda medier/delar och i varierande grad.

Men som exemplet NYPL-goes-YouTube antyder är framgången aldrig given.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar