Google+ Followers

måndag 4 maj 2009

Bokens och rosens dag

Bokens och rosens dag som är i morgon 5.5. är nära besläktad med World Book and Copyright Day som firades 23.4. I själva verket springer bägge dagarna ur samma rot, en katalansk tradition. Runt världen har olika datum spikats fast, men i vilket fall som helst beskyddar och stöder UNESCO den goda idén.

Ibland eller allt som oftast talas det om bokens undergång. Men då gäller det att komma överens om vad som är en bok. Om med bok menas den gamla beprövade pappersupplagan är undergången eventuellt mer överhängande. Dock betvivlar jag att allsköns Kindle och Kinder kommer att skåpa ut Gutenbergs uppfinning till hundra procent. Även om jag själv håller en hacka på t.ex. elektroniska kursböcker, som varje läsare kan strecka under i efter eget behag, utan att tvinga följande läsare att trampa på i exakt samma fotspår.
Men nånting som hänger ihop med bokens dag och verkar som en finemangs idé är Expresso Book Machine. Det dricker jag gärna en kopp kaffe till och sätter en ros mellan tänderna. För som det påpekas i Dagens Nyheter (27.4.09):

"Espresso Book Machine har hittills möjlighet att trycka en halv miljon titlar, allt från faksimil av Lewis Carrolls originalmanuskript av 'Alice i Underlandet' till mer nyutkomna böcker, som är slutsålda eller inte längre finns i lager."

Den här maskinen kan trycka och binda ihop en bok på fem minuter. Och med tiden kommer priset att vara jämförbart med dagens normala tryck.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar