Google+ Followers

tisdag 16 september 2014

Trollit ja troll-lit

Kirjoitin kuukausi sitten nettiviruksista. Bloggaava Ripsa, vaasalainen kirjailija ja kriitikko Marjatta Ripsaluoma, oli kaksi vuotta takaperin väittänyt että runoilija Kurt Högnäs olisi kuollut. Blogituksen otsikko oli melko osuvasti Hänen ihmisarvonsa? ja tunnisteet "Lakeuden kutsu, runous, sanojen merkitys".

Kuten arvaatte, lakeus ei ole kutsunut mainittua runoilijaa Högnäsiä. Ripsan väite on fiktiota, runoutta. Tässä tapauksessa hänen sanoillaan ei ole merkitystä.
Ei pitäisi riistää ihmisiltä niiden ainutlaatuista ihmisarvoa kiireessä, tarkistamatta faktoja. Kriitikon kriittisyys on välttämätön työkalu. Viime aikoina on puhuttu trolleista Venäjän ja Ukrainan sotatilan yhteydessä. Ripsa ei sinänsä ole trollimaakari, ei ole tietoisesti sepittänyt valheen, luonut troll-lit -kirjallisuutta. Vahinko siinä on käynyt, hän on syyllistynyt huolimattomuuteen.

Mutta toisaalta: olen kolme kertaa jättänyt kommentin oikaisun kera hänen blogiinsa. Sinä aikana hän on todistetusti kirjautunut sisään julkaisemaan uusia blogituksia ja hyväksymään muita kommentteja. Minun huomautuksia hän on kuitenkin jättänyt sikseen. Vaikka Ripsa ei alun perin liikkunut trollilaumassa, on hän erehdyksensä jälkeen toiminut trollien lailla ja väistänyt vastuuta silloisesta tokaisustaan.

Internet on vapaa, mutta se on myös villi. Tietoihin ei pidä luottaa noin vain. Ei sen takia että se on "se Internet". Vaan siitä syystä, että Internet on 1.0-ihmisten hiekkalaatikko. Me emme muutu yhtä nopeasti kuin tekniikka. Me emme välttämättä muutu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar