Google+ Followers

torsdag 27 november 2014

Rubb och stubb

Rubb och stubb betyder någonting i stil med allt, smått som stort, högt som lågt. På sätt och vis ligger uttrycket nära till hands, då man försöker karaktärisera Finlands nuvarande statsminister Alexander Stubbs omfattande och varierande verksamheter.

Rubb och stubb är kanske också den brokiga form av lektyr som brukar samlas i hyllor, högar och hörn i folks utedass, utetuppar eller kort och gott tuppar - vilket jag själv är van att kalla sommarlivets favorit som retrit. Vanligtvis omtalas läsningen med bland annat epitetet tupplektyr. Men i takt med att tabletter, paddor och smarttelefoner blir allmängods i slott och koja, ligger det nära till hands att dassläsningen i papperstryck får ge vika för virtuella texter. Irrar man in på statsministerns nätdomäner har man förflyttat sig från tupplektyr till Stupplektyr.

Vilket får mig att tänka på skillnaden mellan tupplur och dess motsats. Nu kanske någon fiffigkus tror att jag med tupplur syftar på den där mobilen som hänger med på dasset. Men nej då, så krystade liknelser kan spolas ögonaböj. Tupplur är vad politiker av den gamla stammen, sådana som Henry Kissinger, brukade syssla med. Han hade förmågan att kunna återställa eller reboota sig själv med en tio minuters sömn, och så var han igen arbetsför i hur många timmar som helst. Ännu bättre upp är det ändå nuförtiden. En "ironman" som Alexander Stubb grabbar i stället sin smarttelefon och twittrar och kvittrar världen och webben över. En ynka liten Stupplur är vad han behöver för att ladda batterierna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar