Google+ Followers

söndag 21 juni 2015

Midsommar, natur och kultur

Midsommaren fortsätter i naturens, kulturens och teknikens och haikuramsornas tecken. Precis som i går blev det att kommentera artiklar på Yles sidor med haikudikter.

I dagens Finland är barnfamiljerna inte lika stora som förr och om sommaren en gång i tiden var högtid för barnalstring så har mörkare årstider blivit populärare i det avseendet. Men en gammal favorit som föderska eller barnmorska har återvänt, storken det vill säga: "Finlands första storkbaby kläcktes på midsommar".

Storkens fågelkollega gamen är knappast lika populär. Men mobila apparater är däremot vardagsmat. Det är inte hälsosamt att sitta. Och att göra det med till exempel en smarttelefon i famnen kan vara rätt tokigt, man blir nämligen lätt krokig i ryggen. Varningen lyder: "Undvik att se ut som en gam".

Midsommar är bland annat björkens tid. Den susar så fint och doftar och smakar så gott på ryggen i bastun. Att bada bastu sägs vara hälsosamt och också björken kan bidra till välbefinnande, inte bara som källa till xylitol utan dessutom som "bartender". Björksaven påstås vara en underdryck: "Hela världen vill dricka finländsk björksav".

Och här är de tre haikun som jag  skämtsamt kommenterade respektive artiklar med.

Midsommar(st)ork
Förr var midsommar
tid för sänghalm och avel.
Nu kommer storken -.

(Den här följande kommentaren om gamen publicerades inte. Radio X3M har tydligen ribban högre satt än den allmännare svenska Yle-sidan.)

Sitt inte krökt som
en gam då du surffar fram
- på nätkadaver.

Björkarna susa
Hela världen vill
dricka björksav hälsan till
- höra sus och dur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar