Och där nere, närmare marken, finns det säkert en hel del andra insekter. Mycket mat, med andra ord. Inte bara växtlighet utan också ätlighet: "80 procent av jordens alla länder har redan insekter på menyn." ("Ätliga insekter")
För att få perspektiv på det hela, det är som om kokböcker i Danmark, Finland, Sverige och Norge skulle duka fram recept med ingredienser som mopanelarver, mexikanska gräshoppor, fjärillarver, termiter, bärfisar, mjölmaskar och afrikanska palmvivlar, medan det isländska köket fortfarande är komplett insektlöst.
För en vegetarian är det visserligen aningen konfliktfyllt, det hela (även om jag säkert ätit en och annan hallonlarv också sedan det begav sig sommaren 1978). Å andra sidan förstår jag nog fullständigt de ekologiska poängerna:
"För att producera ett kilo biffkött går det åt ungefär tio kilo foder. Samma mängd föda ger nio kilo gräshoppor. Ett forskarteam på Wageningen-universitetet i Nederländarna undersökte nyligen utsläppen från insektsuppfödning. De konstaterade att insekterna bara producerar en bråkdel av den metangas och dikväveoxid som kor och grisar gör." ("Ätliga insekter")Medan jag idisslar och smälter nyheten, kryper jag fram en haiku ur bakhuvudet.
Överlevnadsdukning
Entomofagi -
insektkonsumtion. Fästpunkt
för festinsikter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar