Google+ Followers

söndag 10 januari 2016

Facemaker eller Peacebook

Det är bara några dagar sedan Facebook slog fast att Danmarks nationalklenod Den lilla sjöjungfrun inte är respektabel i kejsarens nya kläder, är alltför naken. Det stora sockersöta sociala mediet kunde ju riskera att tappa ansiktet på kuppen. Så det blev liksom portförbud för damen i brons, Den lille havfrue.
 
Facebook är en amerikansk klenod - ett sällskapsrum designat "over there" - och då är det här med exponerad hud någonting som inte är önskvärt ens på den egna inhägnade bakgården. Däremot är det fritt fram för våld på paradsidan. Eller som Dagens Nyheters Björn Wiman skriver under rubriken "Hatet på Facebook kommer att drabba oss alla" (citerar med urklippsmetod):
"...en diskussion om en framträdande kvinnlig minister i den svenska regeringen... 
'Hård kampanj!!! Hon ska få en hård kula i nacken den satans piss horan!'...
...tidigare återfanns en annan kommentar på samma plats...mot en annan tongivande kvinnlig svensk politiker: 
'Jag kommer att uppvigla våldtäkt och misshandel emot [namnet på politikern]…. Döda horan!!!'...
...Journalisten Jack Werner har anmält båda dessa kommentarer till Facebook och båda gångerna fått samma svar, på skönt sjungande företagsjargong: 'Tack för att du tar dig tid att anmäla något som du upplever kan bryta mot Facebooks communityregler. Anmälningar som den här viktiga för att Facebook ska upplevas som en säker och välkomnande miljö. Vi har granskat kommentaren som du anmält på grund av sannolikt hot om våld och har bedömt att den inte bryter mot våra gemenskapsregler. Kontakta oss om du ser något annat som oroar dig. Vi vill att Facebook ska upplevas som säkert och välkomnande för alla.'..." 
Det är verkligen klartext i Facebooken. Kanske dags att börja dra sig undan en sådan gemenskap, gott folk. Vem vill sitta i ett sällskapsrum där det är förbjudet med bilder av klassiska statyer, men okej att slå till med vilka invektiv som helst och hota med våld.

På samma sätt som det uppstått köpbojkotter i olika situationer, tycker jag det finns goda skäl att vända Facebook ryggen. Att ta sitt skrivdon och gå.

*

Den som vill läsa om liknande saker kan kolla upp i Dagens Nyheters kollega på den här sidan om viken: "Rasismirikoksista poliisille tuhansia ilmoituksia – HS selvitti, millainen nettikommentti voi olla rikos".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar