lördag 16 januari 2016

Hög på näs

Som en fortsättning på kedjan Granberg-Kiimaniemi-Högnäs är det bara att notera, via Hitta.se, att det tycks finnas mer än en och annan plats i Sverige med namnet Högnäs eller med namnet Högnäs inbakat.

16 högnäska platser i Sverige från norr till söder,
de flesta tydligen i österled.
(Sökningar på Högnäsfors ger tre platsresultat,
medan det t.ex. inte tycks finnas något Högnäsbacka.)

I mina gamla hemtrakter dyker namnet också upp. Lars Backlund har sammanställt en betraktelse över "Storfors Såg och kvarn i Dagsmark". Där citeras en äldre text som berör handlande A. Dahls ansökan om tillstånd för anläggning av såg:
”Lappfjerd eller som den även kallas, Dagsmark å, som upprinner inom Kankaanpää socken ungefär fyratio verst ofvanom anläggningsstället och utfaller i Lappfjärd fjärd av saltsjön tolf verst nedanom berörda ställe, under sitt lopp bildar flera forsar, af vilka Högnäs fors med omkring tre fots fall är belägen en och en half verst ofvanom anläggningsstället..."
I samma hemtrakter förekommer också släktnamnet Högnäsbacka, som är ännu sällsyntare än Högnäs. På vår planet fanns det år 2015 tjugotre personer som hette Högnäsbacka i efternamn (medan hela nittiofyra hette Högnäs).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar